Kostholdsråd, tips og lenker

Du kan stole på Nøkkelhullet

Norske forbrukere kan ha tillit til at matvarer med Nøkkelhullet er et sunnere alternativ med mindre fett, salt og sukker og mer fiber. Det viser en omfattende nordisk tilsynsrapport slapp ut ved nyåret 2012.

Les mer

Helsedirektoratet anbefaler

Kostholdsrådene passer for alle friske mennesker, uansett kjønn og alder. Rådene er basert på hva forskerne i dag vet om sammenhengen mellom kosthold, mosjon og helse. 

Nøkkelråd for kostholdet:

  • Spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, se eksempler på fem om dagen ved å følge lenken til høyre
  • Velg kokte eller bakte poteter fremfor chips og pommes frites
  • Spis grove korn- og brødvarer
  • Spis mer fisk – både som pålegg og middag
  • Velg magre kjøtt- og meieriprodukter
  • Velg myk vegetabilsk margarin eller olje framfor hard margarin eller smør
  • Velg gjerne nøkkelhullsmerkede matvarer
  • Kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri
  • Vær varsom med salt
  • Vann er den beste tørstedrikk

Les mer

Fullkorn i kampen mot kreft

Fullkorn kan være viktigere enn både frukt og grønt i kampen mot kreft, tror forskerne ved et Nordic Centre of Excellence som forsker på mat og helse.

Et tradisjonelt nordisk kosthold med mye fullkorn – først og fremst i form av brød – kan vise seg viktig i forebyggingen av brystkreft og prostatakreft og andre kreftformer, tror forskerne fra forskningssenteret Nordic Health – Whole Grain Food (HELGA) i København.

De mener fullkorn har et potensial i behandlingen av både kreft, diabetes og hjertekarsykdommer. Derfor er det viktig å forske mer på slike muligheter.

Kilde/les mer: forskning.no 

Bakehuset Nord-Norge og Nøkkehullprodukter

Målsetting med Nøkkelhullet: Merkeordningen er ett av flere tiltak for å bidra til et sunnere kosthold i befolkningen. Nøkkelhullet kan være en snarvei til gode matvaner. Målet med merkeordningen er at det skal bli enklere for forbrukerne å velge sunnere matvarer i butikken og sette sammen et sunt og variert kosthold. Les mer om Nøkkelhullmerket

Symbolet betyr at en matvare inneholder mindre fett, salt og sukker, og mer fiber, enn andre produkter i sin matvaregruppe. En ost sammenlignes med andre oster, et brød med andre brød. Kornprodukter må også inneholde en viss mengde fullkorn.

Bakehuset Nord-Norge har en rekke produkter som er merket med nøkkelhullet:

- Grovbrød ->
- Svalbardbrød ->
- Hverdagsbrød ->
- Ingers Super Rug ->
- Familiebrød ->
- Kurbadbrød ->
- Ingers rug

- se etter nøkkelhullmerke neste gang du kjøper brød.