Lokale spesialiteter

Smaken i Nord-Norge skiller seg ikke vesentlig ut fra smaken i resten av landet. Men det betyr ikke at du ikke finner bakervarer som har en spesiell posisjon i Nord-Norge.

LOFOTBRØD

Lofotbrød er et eksempel på en vare som produseres på ett av våre anlegg, fordi produktet har en helt spesiell posisjon i befolkningen i denne regionen. Brødet er bakt etter en tradisjonell, lokal oppskrift, og smaker som hjemmebakt.

TIL-BRØD

TIL-brødet ble lansert på 1990-tallet, som en hyllest til landsdelens flaggskip Tromsø IL. Brødet viste seg å være alt annet enn noen «døgnflue»; interesse og etterspørsel har holdt oppsiktsvekkende stabilt sterk i årene som ha gått – og har bidratt til at dette er blant våre mest populære brød.

BERLINERBOLLE

Berlinerbollen er ikke lokal, men posisjonen berlinerbollen har for å markere soldagen er spesiell. Tromsø og Longyearbyen er de to stedene der markeringen av solas tilbakekomst etter mørketida har de sterkeste tradisjonene, men flere steder har i løpet av de siste årene fått fart på sine feiringer. Og stadig flere av disse benytter berlinerbollene til å markere begivenheten.

KVÆFJORDKAKA

Vi kommer ikke utenom «Kvæfjordkaka» blant nordnorske favoritter, utviklet på 1930-tallet av kafépioneren Hulda Lindberg Ottestad fra Kvæfjord. Mange omtaler denne marengskaka som «Verdens beste», men uansett navn ble den av Nitimens lyttere i 2001 kåret til Norges nasjonalkake.

 

 

LANDGANG

Baguetter er utbredt over det meste av verden, men «landgangen» ble i sin tid utviklet av Bakehuset Nord-Norge: Den ferdig påsmurte baguetten med ost og skinke – ment for oppvarming i mikrobølgeovn – og perfekt som lunsj eller nattmat. I utgangspunktet var produktet, og begrepet, et fenomen knyttet til Tromsø. I dag er den utbredt over det meste av landsdelen.

TACOBOLLE

Tacobollen ble utviklet på 1990-tallet, og vant sine venner blant dem som ikke ville smøre matpakke til lunsj, eller som ønsket et alternativ til tilbudet på kantina. I dag er det bakeriet på Finnsnes som produserer denne, og den er særlig populær i Indre Troms, der den er en bestselger i butikker som ligger i nærheten av militærforlegningene.

KNEKKEBRØD

Vårt eget knekkebrød har på kort tid oppnådd posisjon som publikumsfavoritt. Lenge var etterspørselen langt større enn produksjonskapasiteten, men i dag er kapasiteten økt, og det er blitt mulig å tilfredsstille behovet. Høysesongen er årets første måneder, når de fleste av oss er stinne etter julefeiring og lengter etter noe som er grovt og sunt, men likevel knasende godt.

KOKOSMAKRONER

Kokosmakronene er velkjente, og slike får du tak i over hele landet. Det er ikke oppskriften som gjør våre kokosmakroner spesielle, men metoden de produseres på. Driftsleder Yngvar Holmgren ved bakeriet i Hammerfest har funnet ut hvordan disse skal bli ekstra luftige, og rett og slett himmelsk på smak. Derfor er det han som har ansvar for hele produksjonen vår.

JULEBRØD

Jula er tradisjonstid, og opprinnelse har betydning også for maten vi spiser. Julebrødet vårt er et eksempel på dette: Bakt etter gamle nordnorske oppskrifter, og tilpasset vanene til de moderne forbrukerne.

SMULTRING

Smultringen er ikke noen lokal spesialitet, men smultbakst står likevel historisk sterkt i Nord-Norge. Fra gammelt av var tilgangen på hvitt mel begrenset, men tilgangen på spekk var god – takket være fangsttradisjonene. Hvis du hører noen omtale smultringer som de viktigste nordnorske julekakene, så er det altså en viss dekning for dette.