Forbrukerinformasjon

Hva betyr merkene på brødposene?

 

Varemerking

For å hjelpe forbrukerne med å ta bevisste valg har vi brukt merkeordninger på brød; Brødskalaen og Nøkkelhullet. Merkeordningene er et supplement til ingredienslisten og næringsdeklarasjonen.

Brødskala

Merkeordningen «Brødskala’n» er utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød. Brødskala’n viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

Mester

Bakehuset Nord-Norge AS har Mesterbrevet. Dette gir kunden en ekstra trygghet i forhold til kvalitet og pålitelighet.

Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er til for å gjøre det enkelt å finne sunnere mat i butikken. Symbolet betyr at en matvare inneholder mindre fett, salt og sukker, og mer fiber, enn andre produkter i sin matvaregruppe. En ost sammenlignes med andre oster, et brød med andre brød. Kornprodukter må også inneholde en viss mengde fullkorn.

 

Kortreist

Transport av mat er forbundet med utslipp av fossilt brensel. Jo kortere maten reiser jo mindre forurensning vil den gi i gjennom transport. Et annet aspekt ved å kjøpe lokalprodusert mat, er at dette bidrar til å støtte lokale krefter og opprettholde det norske kulturlandskapet.

Gjenbrukspilene

Gjenbrukspilene betyr enten at produktet helt eller delvis er laget av resirkulert materiale, eller at produktet kan gjenvinnes.

Gjenvinning

Dette symbolet viser at plasten kan gjenvinnes. Tallet i midten viser hvilken type plast produktet er laget av.