Spør bakemesteren

Klikk på spørsmålet for å se svar. Har du spørsmål send det til oss og vi svarer så snart vi kan.

Egner brød seg for dypfrysing?

Ja, brød egner seg svært godt til frysing. Vi kaster alt for mye mat i Norge, så det å lagre brød ved å fryse dem er en veldig god idé. For best resultat bør brødet fryses ned på kjøpsdagen, og de bør ikke fryses mer enn én gang.

Når begynte vi å bake/spise brød i Nord-Norge?

Brødmaten slik vi kjenner den i dag ble ikke utbredt i Nord-Norge før på 1800-tallet. Frem til da var tilgangen på korn begrenset, og mulighetene for gjærbakst var derfor temmelig beskjeden. Ovnene var dessuten nokså primitive frem til da, og steiking ble derfor begrenset til det som lot seg lage ved hjelp av undervarme. Utviklingen etter den tid har derimot gått veldig fort, og raskt utviklet også Nord-Norge sine egne spesialiteter – også innenfor brød og bakverk.

Hvor mye brød spiser vi?

I Norge spiser hver av oss 52 kilo brød i året i gjennomsnitt. Det er formidabelt mye. Til sammenlikning spiser vi rundt 23 kilo fisk, noe som illustrerer hvor viktig brødmaten er i det norske kostholdet. Norge er blant de landene i verden hvor det spises mest brød. Vi spiser ferskere brød enn de fleste andre, og vi velger grovere brødtyper. Det er bra! I Bakehuset Nord-Norge produserer vi hvert år cirka seks millioner brød.

Hva er forskjellen på pariserloff, baguette og landgang?

Både pariserloff, baguette og landgang er et brød bakt på fint mel. Vi snakker altså om loff. Pariserloffen er gjerne en lang baguette som man deler opp og bruker til supper etc. Baguetten egner seg til påsmurt. Landgangen skal det være ost og skinke på, og den er tiltenkt oppvarmet, gjerne i mikrobølgeovn.

Er «landgang» spesielt for Tromsø og Nord-Norge?

Ja! Landgangen ble i sin tid utviklet og lansert av Asbjørn Hansen, mannen som etablerte Bakehuset Nord-Norge. Han begynte å produsere disse landgangene på 1980-tallet, og den gangen var den et rent Tromsø-fenomen. Senere har den spredt seg, og er i dag populær over store deler av Nord-Norge.

Hvordan skal man best lagre brødene for at de skal holde seg ferske?

Det beste resultatet for lagring får man hvis man legger brødet lufttett, gjerne i en tett brødboks, inni en papirpose. Mange er redd for at brødet skal bli tørt, og velger derfor å lagre det i en plastpose. Det som da skjer, er at skorpa blir myk og svampete, og at brødet mister særpreget sitt. Lufttett: Ja! Plastpose: Helst ikke!

Hvor lenge kan et brød regnes som ferskt?

Dette vil variere litt – alt ettersom hvilket brød det er snakk om. En loff som er bakt kun på hvitt mel, vil forringe seg raskere enn et grovt brød som det gjerne er brukt brøtlegging og liggetider på i bakeprosessen. Hovedregelen er at et brød regnes som ferskt opptil to døgn etter at det kommer ut av ovnen.

Baker alle avdelingene ved Bakehuset Nord-Norge de samme produktene?

Ja, hovedregelen er at vi har et felles sortiment i Bakehuset Nord-Norge, som er gjenkjennelig fra sted til sted. Men det finnes noen små variasjoner likevel. Det finnes noen lokale smaker som vi ønsker å tilfredsstille på hvert enkelt sted, selv med vårt tydelige sortiment, og det finnes noen lokale spesialiteter man bare kan finne på enkelte steder.

Blir alle brødene bakt fra grunnen av i Bakehuset Nord-Norge?

Ja! Vi bedriver stolt håndverk på alle avdelingene, og brødene blir bakt fra grunnen av. Det finnes enkelte produkter i porteføljen vår som er produsert sentralt. Dette kan være «butikkbakt» eller halvfabrikata, som SKAL være preprodusert, eller det kan være tale om kaker, som produseres sentralt og fryses før distribusjon, fordi vi ikke har konditorier på alle avdelingene våre. Men for brød er regelen klar: Her produserer vi fra grunnen av.

Blir smak og næringsinnhold forringet av at et brød har vært frosset?

Nei, verken smak eller ernæring blir forringet om brødet har vært frosset. Brødet kan ligge i fryseren inntil tre måneder. Tips: Ta brødet ut av fryseren, spray på vann og legg det inn i steikovn på 190 grader i 10-12 min. Da oppleves brødet som ferskt igjen. Vi kaster for mye mat i Norge, så det er veldig greit å ta vare på maten i en fryseboks.

Forringes kremkaker av å ha vært frosset?

Nei, kremkaker forringes ikke i særlig grad av å ha vært frossen. Som for andre matvarer, kjøtt eller fisk, oppnår du det beste resultatet ved langsom tining – det vil si at du tiner kaken i kjøleskap. Dette tar gjerne ett døgn.

Hva er fullkorn - fullkornsmel?

Fullkorn betyr at hele kornet brukes; både skall, kjerne og kime. Fullkornsmel består av malte hele korn som ikke er siktet

Hvilke varer eller preferanser det som skiller nordlendinger fra andre deler av landet?

Nordlendingene spiser stort sett det samme som i sør. Det tar gjerne noe lengere tid før vi ser at nye trender kommer nordover. Nordlendingene er litt mer trauste i matveien og er ikke så opptatt av trender som de er lengre sør. Denne forskjellen merkes også mellom byene og bygdene i Nord-Norge.

Har brød bakt på ettermiddagen lik oppskrift som brødene som leveres på morgenen?

Ja, oppskriften er det samme, men brødene bakes på dagtid slik at du også får fersk brød på ettermiddagen.

Er brødmat egentlig sunt? Slankeekspertene er skeptiske…?

Ja, brødmat er sunt! Du kan fint spise brødmat, selv om du er på en slankediett. Selvsagt skal du være forsiktig med å spise for mye søtsaker, kaker og loff, men grove brødtyper har et høyt næringsinnhold, og de gir deg en metthetsfølelse som varer. Hvis du kombinerer dette med magre påleggstyper og riktige mengder salat og grønnsaker, er dette et godt bidrag til en sunn livsstil – enten du slanker deg eller bare vil leve sunt og godt.