En ikonisk Tromsø-tradisjon er i ferd med å spre seg – takket være Bakehuset Nord-Norge.
Berlinerbollen er kjent over det meste av verden. Smultbollen med sukker på er mange hundre år gammel, og de aller fleste har et forhold til den.
Men visste du at de i Berlin kaller den for noe helt annet?
Og visste du at Tromsø har vært «alene i verden» om å kalle den «solbolle»?
Tromsø er ikke alene om å hylle sola med boller. Men de aller fleste forbinder begrepet «solbolle» med helt andre bakervarer enn berlinerboller. Skillingsboller, for eksempel, som med sitt gule øye av eggekrem i midten lett lar seg assosiere med sola.
– Vi har produsert berlinerboller som «solboller» så lenge jeg har vært her, og jeg har jobbet her siden 1985, forteller produksjonssjef Kjell Vidar Jensen i Bakehuset Nord-Norge.
– Asbjørn Hansen produserte berlinerboller som «solboller» allerede da han startet bakeriet i 1971, forteller veteran Bjørn Figenschou. Siden før den tid har vi i Tromsø markert soldagen med berlinerboller, forteller han.
Berlinerbollen er neppe oppfunnet i Berlin. I den tyske hovedstaden omtales berlinerbollen som «pannekake», men ifølge enkelte kilder oppsto navnet Berlinerbolle da byen ble invadert av bakere helt tilbake til år 850.
– Men hvorfor har folk i Tromsø markert soldagen med berlinerbolle? Og hvorfor er det bare i Tromsø at vi finner denne tradisjonen?
– Det første er ganske vanskelig å finne klare svar på, for vi vet ikke når og hvordan tradisjonen oppsto. Men påstanden i det andre spørsmålet er i ferd med å endre seg: Tromsø er ikke alene om å markere soldagen med berlinerboller, mener Kjell Vidar Jensen.
– Tradisjonen er i ferd med å spre seg. På Finnsnes er det for eksempel blitt veldig populært med berlinerboller i januar. Kanskje er ikke tradisjonen blitt like sterk i hele Nord-Norge, men det er hold i påstanden om å si at dette er en tradisjon som nå står sterkt i hele Troms, mener han.
– På grunn av Bakehuset Nord-Norge?
– Ja, jeg tror vi skal være ubeskjedne nok til å si at vår tilstedeværelse rundt i landsdelen har bidratt til at denne flotte tradisjonen har fått spre seg. Vi bidrar til kulturbygging, sier han.
Mens tradisjonen sprer seg, har selve bollen vært i utvikling. Den tradisjonelle bollen, med sukker, har fått selskap av flere varianter.
– La oss si at den klassiske varianten var enerådende til 1960/1970-tallet. På 1970-tallet ble den nye varianten introdusert, med kjerne av bringebærsyltetøy, mens vi siden 1990-tallet har opplevd en voldsom vekst av den typen som har kjerne var vaniljekrem. Siden har vi også fått «Mørketidsbollen», som i tillegg til kjerne av vaniljekrem også har overtrekk av sjokolade.
– Og på høysesong i midten av januar er etterspørselen stor?
– På en normal «soldag» – en 21. januar – produserer vi rundt 50.000 berlinerboller hos oss, forteller han.