Bakehuset Longyearbyen har endelig flyttet inn i nye lokaler. De nye lokalene ligger i ISS-bygget rett over gata fra det gamle. Her er det høyt under taket, alt er på en flate. Bakeriet har fått ny ventilasjon og en del nytt utstyr.
Dag Olav Bolstad har i et halvt år vært utleid fra Bakehuset Alta til Bakehuset Longyearbyen, mens Petter Svendsby har hatt permisjon. Det har vært mye å ta tak i denne perioden, men Dag Olav har tatt utfordringen på strak arm.
− Manglende interne systemer som for eksempel IK Mat er nå på plass, og renholdsrutinene er blitt betraktelig forbedret. Som et eksempel på det siste kan det nevnes at da Mattilsynet kom uanmeldt på kontroll, fant de ingenting å rapportere, sier en fornøyd Dag Olav.
I bakeriet bakes det cirka 12 ulike brødtyper, i tillegg til wienerbrød, hamburgerbrød, ciabatta, rundstykker, skoleboller, pizzabunner med mer. Mye av dette er rent håndverksarbeid.
− Jeg har ikke bakt så mye for hånd på 10-12 år, og sammenligner da med Bakehuset Alta hvor alt bakes maskinelt, forteller Dag Olav.
Han forteller at han også har fått muligheten til å utvikle et helt nytt brød. Det har fått navnet Langøysundbrød.
− Henningsen Transport og guide trengte et saftig brød som kunne serveres under deres fjordcruise, og resultatet ble et focaccialignende brød som innfridde kravene. Langøysund er navnet på en av Henningsen Transport og guide sine båter – derav brødets navn.
Avstandene er ikke store i Longyearbyen, så varene som leveres til butikker, catering, hotell og flyplassen kjører bakeriet ut selv, i sin Ford Transit. Det er mye å holde styr på for de tre ansatte i Bakehuset Longyearbyen, og systemet er sårbart når alle tre er uunnværlige. Men når alle tre har en ukuelig stå på vilje så går det helst bra, og Dag Olav skryter uhemmet av sine to medarbeidere, Carlos og Sergio, som aldri sier nei når de blir spurt om noe.
Rent økonomisk så er ikke Bakehuset Longyearbyen en gullgruve. Det koster å drive en så omfattende produksjon i et lite samfunn, men om leveransene opprettholdes så håper Dag Olav at de skal klare å holde budsjettet.
– Livet på Svalbard dette halve året har vært helt fantastisk, sier Dag Olav. Det er lett å komme i kontakt med folk og få innpass. Isbjørn har han også sett, da det var et eksemplar av arten som i en periode lusket rundt like utenfor byen.
− Det er vel bare på Svalbard at man kan lese en plakat på inngangsdøren til en sushirestaurant at den er stengt i 45 minutter, fordi personalet er ute og ser på isbjørn. Eller lese en annonse fra en sportsbutikk om «En solid og sikker rifle til mor» som forslag til morsdagspresang, humrer Dag Olav, og legger til at han har mange gode historier etter sitt opphold på Svalbard, men tviler på at de egner seg på trykk.
− Jeg sier som de sier her oppe: Det som skjer på Svalbard – blir på Svalbard.