God – helt fra bunnen av

Når konditor Brita Wiesener baker kaker, baker hun alt. Også bunnene.

– Selv om vi driver industriell produksjon, så baker vi på skikkelig vis! Og det gjør vi ved alle bakeriene våre – i Longyearbyen, Vadsø, Hammerfest, Alta, Tromsø, Finnsnes og i Svolvær, forteller produksjonssjef Kjell Vidar Jensen.

Driftsdirektør Kjell Vidar Jensen insisterer på at Bakehuset Nord-Norge preges av håndverk, i alle ledd.

I denne produksjonen brukes ekte råvarer, som egg, meierismør og kremfløte – likevel er det mange som tror at Bakehuset Nord-Norges produkter er skapt av halvfabrikata eller pulverblandinger.

Direktør Inge Forsaa mener det er to grunner til at misforståelsen har fått feste seg.

Årsak 1: Har overlevd dagligvarerevolusjonen

– Det norske forbrukermønsteret ble revolusjonert fra begynnelsen av 1990-tallet. De største dagligvarekjedene ble på kort tid fullstendig dominerende, og disse var den gangen tuftet på en filosofi om å ha like produkter og likt sortiment i alle sine butikker. Valgmulighetene for kundene ble begrenset, men erstattet av mulighetene for å kunne handle til lavere pris, forteller han.

I dag er dette endret. Nå er lokale produkter og spesialiteter langt høyere verdsatt – og lokale leverandører er ønsket velkommen i butikkhyllene, også i de store dagligvarekjedene.

Direktør Inge Forsaa påpeker at det er få lokale matprodusenter av størrelse som har overlevd revolusjonen i dagligvarebransjen.

– Problemet er at det ikke er så mange aktører i den lokale matindustrien som har klart å overleve de årene som har gått. Det er få av oss, og da er det faktisk ikke rart hvis noen tror at vi har tatt «snarveier» for å overleve, sier han.

Årsak 2: Konkurransen med utlandet

– I løpet av de siste årene har det vokst frem en rekke håndverksbakerier som produserer i relativt liten skala, og av høy kvalitet. Men de fremste konkurrentene våre er de internasjonale aktørene. Produktene deres finner du i frysediskene, i vakuumpakninger eller som halvfabrikata – der de selges som «butikkbakt». Når vi – særlig i distriktene – fremstår som en veldig stor aktør, er det kanskje til å forstå at vi av noen kan fremstå som en nasjonal eller internasjonal aktør, som produserer på samme måte som dem, sier Forsaa.

– Er dette noe som sårer stoltheten?

– Nei, men det er en påminnelse om at vi skal være åpne – og fortelle hva vi gjør og hvordan vi gjør det, mener han.

Britt Nora

Konditor Britt Nora Alvheim produserer hver enkelt kake for hånd. Baking er bokstavlig talt et håndverk.